CORONAVIRUS: Augmenten els ciberdelictes i ciberfraus relacionats amb la COVID-19

Els Mossos i la Generalitat alerten de l’increment de ciberfraus i ciberdelictes durant la crisi del coronavirus

Les consultes als Mossos d’Esquadra sobre ciberdelictes i estafes han augmentat des de l’inici de la pandèmia. Així, si bé no s’han detectat delictes nous, sinó que els mètodes utilitzats pels estafadors són els habituals, sí que s’ha constatat que s’aprofita la situació d’excepcionalitat que vivim per a obtenir accés a dades sensibles i informació confidencial dels usuaris.

També l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (adscrita a la Generalitat) ha alertat de l’increment dels ciberfraus i ciberdelictes relacionats amb el coronavirus. En aquest sentit, ha publicat un informe en què es descriuen les principals amenaces i recomanacions a seguir, especialment els qui teletreballen.

Aquestes són les principals amenaces:

  • Aplicacions mòbils que permeten fer un seguiment de l’evolució de la malaltia, però que en realitat segresten l’accés físic al terminal.
  • Campanyes d’enviament massiu de correus electrònics des d’adreces falses que inclouen programari maliciós per atacar el dispositiu i/o per prendre dades sensibles o robar informació confidencial.
  • Distribució de mapes de seguiment d’infeccions del virus que fan servir dades descarregades en temps real.
  • Venda de material sanitari a través d’empreses i pàgines web inexistents.
  • Campanyes falses per demanar diners i donacions.
  • Campanyes en què es suplanten entitats financeres.
  • Proliferació d’aplicacions per fer videoconferències o per a accedir a contingut audiovisual.

Però no tots els delictes que han augmentat durant el confinament són estafes, la Policia alerta també de l’increment de delictes telemàtics d’extorsions o assetjament sexual online, així com de cyberbulling.

Preneu totes les mesures de prevenció i verificació, i davant d’un ciberatac, no dubteu a denunciar. Si ens necessiteu, ens trobareu a la vostra disposició a juridic@roigiroig.com

 

Departament jurídic

Roig & Roig Economistes – Advocats – Auditors – Serveis Immobiliaris