[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

EL DRET A DESHERETAR

Es pot deixar sense legítima un fill a Catalunya?

 

El desheretament constituiria la privació al legitimari de rebre la part de l’herència (la legítima) a la que inicialment hauria de tenir dret per imperatiu legal. La utilització d’aquesta figura debilita i posa en dubte la figura de la legítima, fent que la voluntat del testador sigui el més important a Catalunya.

Els motius de desheretament els trobem regulats a l’article 451-17 del Codi Civil de Catalunya i són:

  • La condemna per un delicte comés contra el testador o la seva família.
  • La negació a prestar aliments al testador o a la seva família, si existia una obligació legal de fer-ho.
  • La suspensió o la privació de la potestat de l’hereu sobre els seus fills, sempre que sigui per causa imputable a la persona suspesa o privada de la potestat.
  • Per absència manifesta i continuada de relació familiar, si és per una causa exclusivament imputable a l’hereu.
  • Haver maltractat de forma greu al testador.

La voluntat de desheretar i la causa en la qual es basa, s’ha de fer constar en el testament.  Un cop manifestada aquesta voluntat, si el desheretat no hi està d’acord pot impugnar el testament, i correria de la seva mà la càrrega de provar la inexistència de la causa.

Segons la visió del legislador català, la legítima es basa en relacions familiars en les quals es presumeix que existeix un vincle afectiu. Malgrat l’anterior, aquest vincle pot desaparèixer per alguna conducta imputable a l’hereu, i per tant no resultaria equitatiu que una persona que ha trencat o rebutjat  aquestes relacions familiars, es pogués veure beneficia per una institució jurídica com és la legítima.

A Roig & Roig Economistes – Advocats – Auditors som experts en Successions, t’ajudem a redactar i formalitzar el teu testament o bé en la tramitació de l’herència i les possibles reclamacions que puguin existir. CONSULTA’NS SENSE COMPROMÍS per teléfon al 973 270 670 o bé a roser@roigiroig.com .

 

Roser Cases Salud

Advocada

[/column]