LA DESIGUALTAT DE GÉNERE

 

Des de Roig&Roig volem contribuir en la lluita contra la desigualtat de gènere i conscienciació respecte al que està passant. Us portem una notícia interessant a la vegada que preocupant sobre quina posició ocupa Espanya en quant a la igualtat salarial.

 

Segons el “Pacto Mundial Red Española” veiem que a l’any 2022 Espanya seguia amb una bretxa salarial del 28,21%. I ens comenten:

 

“Si la igualtat d’homes i dones continua avançant a la velocitat actual, hauran de passar 132 anys per arribar la paritat total”.

 

La brecha salarial de género en España se dispara a partir de los 36 años |  Economía nacional e internacional | Cinco Días

 

Gràfica 1: La bretxa salarial de gènere a Espanya (2022). Belén Trincado. Cinco Días. Recuperat de: https://cincodias.elpais.com/cincodias/2022/11/15/economia/1668534882_139138.html

Si mirem el rànquing de països que compleixen la paritat de gènere, Espanya es troba en el número 17; un rang preocupant.

 

I respecte a l’índex mundial, es calcula que les dones cobren un 20% menys que els homes en tot el món, com bé ens indica l’Organització internacional del treball (OIT). A més a més, Eurostat explica que són 47 els dies que les dones de la Unió Europea (UE) treballen gratis a l’any respecte als homes.

 

I per aquest motiu us animem al fet que contribuïu a la millora i acceleració del procés per arribar a la palitat total entre gèneres; ho podeu fer amb els següents tips:

  • Planifiqueu els recursos financers i humans

Les empreses hauran d’assignar un pressupost per a eliminar gradualment les diferències de remuneració entre dones i homes.

  • Forma i informa els treballadors/es

Estableix quin procediment de formació seguirà la teva empresa per conscienciar a l’equip sobre la bretxa salarial existent entre gèneres. 

Teniu present que la igualtat salarial també es lluita promovent el coneixement relacionat amb la discriminació, els estereotips i els prejudicis. 

  • Controla les teves comunicacions, tant internes com externes.

Els rumors són els assassins de l’ambient laboral i de l’empresa, per aquest motiu, estableix una estratègia de comunicació; aquesta ens ajudarà a reduir les possibles pors que poden sorgir entre els/les treballador/es i evitar rumors o incerteses. El que passa dins l’empresa es reflecteix a l’exterior, per aquest motiu, us aconsellem ser transparents amb el vostre equip i amb els clients potencials.

  • Comprova les posicions laborals

La desigualtat laboral relacionada amb el gènere, no sols es veu reflectida en els salaris sinó que si som una empresa que no contempla una bretxa salarial en la seva organització, pot revisar també en quina posició es troben les dones i homes de la teva organització i avalua el valor dels treballs. Els llocs poden ser diferents entre si, en termes d’habilitats, qualificacions, responsabilitats, esforç i condicions de treball.

Us recomanem que feu ús d’un Excel i posicioneu tota la informació mencionada anteriorment de cada posició laboral relacionant-la amb el gènere; i podreu comprovar si aneu ben encaminats cap a l’eliminació d’aquesta desigualtat econòmica.

I per acabar us deixem les eines per la igualtat per confeccionar plans d’igualtat (Ministeri d’Igualtat junt amb l’institut de les Dones).

 

Enllaços externs: