L’IVA A LA VENDA ONLINE

Quin tipus d’IVA he d’aplicar?

El Covid ha incrementat en més d’un 25% la venda per internet, molts comerços que no disposaven de botiga digital han preparat una web  ràpidament per no perdre competitivitat, perquè les noves tendències i la crisi del Covid han fet incrementar exponencialment la venda en línia.

Els països del sud d’Europa (Itàlia, Portugal, Espanya i França) són els que han incrementat més les compres per internet, per tant, no és d’estranyar que les consultes que ens arriben siguin relatives als impostos que han de repercutir si les vendes es fan per canals digitals.

Alguns empresaris han optat pel canal més econòmic i han començat les seves vendes per xarxes socials, altres ja disposen d’una botiga virtual i altres, tenen ambdós canals de forma paral·lela. Sigui quin sigui el mitjà, la pregunta és:

Quin IVA s’ha d’aplicar a les vendes que es fan per internet?

Independentment del que es vengui, el que determinarà l’aplicació d’IVA o no és el receptor de la compra. En primer lloc, si és empresari o particular, i en segon lloc el lloc on es faci la compra.

En concret les preguntes que ens formulen són les que hem recollit en aquesta taula:

EMISSOR DE LA COMPRA

DESTINATARI DE LA COMPRA

IVA

Empresari amb venda física o virtual espanyola

Client espanyol S’ha de repercutir IVA

Empresari amb venda física o virtual espanyola

Client europeu empresari o professional

No s’ha de repercutir IVA

Empresari amb venda física o virtual espanyola

Client empresari o professional fora d’Europa No s’ha de repercutir IVA
Empresari amb venda física o virtual espanyola Client empresari o professional de Canàries, Ceuta o Melilla

No s’ha de repercutir IVA

Empresari amb venda física o virtual espanyola

Client particular, ni empresari ni professional a Espanya o a la unió europea S’ha de repercutir IVA
Empresari amb venda física o virtual espanyola Client particular, ni empresari ni professional a Espanya fora de la unió europea

S’ha de repercutir IVA

Cal destacar que a les opcions detallades a la taula a les quals no hi ha aplicació d’IVA repercutit, serà així sempre que el client no vingui al nostre punt de venda a recollir la compra, perquè aleshores canvia la situació.

És a dir, a l’opció on l’empresari espanyol, amb botiga física o virtual ven a un client europeu empresari o professional, no haurà de repercutir IVA, hem de tenir en compte que si per exemple nosaltres tenim una botiga de roba laboral personalitzada i venem a una clínica dental francesa (és empresari o professional) i li enviem a França, no haurem de repercutir IVA, tal com es disposa a la taula anterior.

Però pel contrari, si aquest empresari francès per casualitat estiueja prop d’on tenim la nostra empresa i ve directament a recollir la roba i se l’emporta, aquesta venda serà considerada com venda en territori espanyol i per tant, haurem de repercutir IVA com una venda normal.

Qualsevol dubte que tinguin sobre la repercussió de l’IVA a les vendes per internet no dubtin en contactar amb els nostres experts fiscals en comerç electrònic. Escrigui un correu a  fiscal@roigiroig.com o truqui’ns al 973 270 670.

 

Thaïs Amor

Dep. Fiscal Comptable – Marketing

thais@roigiroig.com