CORONAVIRUS: Què fer en cas de sanció?
L’incompliment de les mesures adoptades pel govern pot comportar sancions que poden ser tant penals com administratives i que es poden recórrer.
Les sancions poden imposar-se en l’àmbit penal i en l’àmbit administratiu
L’incompliment de les mesures adoptades pel govern per a fer front a la crisi de la COVID-19 pot comportar sancions que poden ser tant penals com administratives.
Tot i que no existeix cap delicte específic per l’incompliment de les mesures adoptades en l’estat d’alarma, l’incompliment d’aquestes mesures podria considerar-se un delicte de resistència o desobediència, de l’article 556 del Codi Penal, que preveu penes de presó de 3 mesos a 1 any o de multa de 6 a 18 mesos.
Per contra, si els fets no tenen gravetat suficient per a ser considerats delicte, seran considerats infraccions greus a la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de Protecció a la Seguretat Ciutadana (la Llei Mordassa), i poden comportar multes d’entre 601 i 30.000 euros.
Recórrer les sancions de la Llei de Seguretat Ciutadana
Les sancions per incomplir les mesures imposades davant la crisi del coronavirus, es tramiten davant els òrgans contenciosos administratius. Un cop es notifica la sanció, es poden presentar al·legacions davant l’autoritat que ha imposat la multa, en el termini de 15 dies. Si aquestes al·legacions són denegades, es podrà presentar un recurs davant la mateixa autoritat. Finalment, si aquest recurs també resulta denegat, es pot recórrer judicialment en un procediment contenciós administratiu. En el marc d’aquest procediment, si el jutjat dona la raó al recurrent, es retornaran els diners de la multa.
Si has estat sancionat durant l’estat d’alarma, posa’t en contacte amb nosaltres per recórrer la sanció: juridic@roigiroig.com
Departament jurídic
Roig & Roig Economistes – Advocats – Auditors – Serveis immobiliaris
Deixeu un comentari