CORONAVIRUS: Cancel·lació de viatges
Puc cancel·lar una reserva o anul·lar un viatge per la pandèmia del COVID-19?
Tots els qui tenim viatges programats o vols cancel·lats a causa de la crisi del coronavirus ens preguntem si es pot anul·lar el viatge o cancel·lar la reserva i, a què tenim dret en cas de cancel·lació?
Abans de res, hem d’indicar que la majoria de companyies aèries han obert seccions específiques a les seves pàgines web per a oferir solucions als passatgers de vols afectats per la pandèmia del COVID-19. Tot i així, hem detectat que ofereixen, generalment, “vals” o “cupons”.
Hi ha dos escenaris possibles: que el vol hagi estat cancel·lat per aplicació de normes de salut pública o que el viatger hagi decidit cancel·lar la reserva (perquè suposa un risc per a la seva salut o la de terceres persones).
Cancel·lació de vols per normes de salut pública
Si el vol es cancel·la perquè el país d’origen o de destí ha tancat l’espai aeri (en aquest moment ja hi ha 110 països que han tancat les seves fronteres per a viatges des d’Espanya) o perquè el viatger es veu confinat al seu lloc de residència, el viatge esdevé d’impossible compliment i la companyia ha de respondre.
La Comissió Europea ha declarat que els passatgers de vols cancel·lats a causa de la crisi del coronavirus, no tenen dret a la compensació que recull la normativa europea (i que t’explicàvem en aquest article), en tant que la situació actual és una circumstància extraordinària que eximeix a les aerolínies a pagar la indemnització. Però, al marge de d’aquesta indemnització, els passatgers tenen una sèrie de drets:
Informació: la companyia aèria ha d’informar de les condicions d’assistència i compensació econòmica.
Assistència: la companyia aèria ha de donar menjar i beguda, permetre fer dues trucades telefòniques o accedir al correu electrònic i, si és necessari, oferir allotjament, així com transport entre aquest allotjament i l’aeroport.
Reemborsament del cost dels bitllets o transport alternatiu fins al destí dels passatgers que s’hagin vist afectats per cancel·lacions de vols a causa del coronavirus.
Si no s’han respectat els teus drets, i especialment si tot el que t’ofereix la companyia aèria són “vals” o “cupons” per a futurs viatges, pots reclamar.
Com reclamar:
- Adreça una reclamació a la companyia aèria.
- En cas de no rebre resposta satisfactòria o de no rebre cap resposta en el termini d’un mes, presenta una reclamació davant l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA).
- Si tot i això no aconsegueixes una solució satisfactòria, hi ha la via judicial.
Cancel·lació de vols per part dels viatgers
Ara bé, què passa quan la cancel·lació del viatge és voluntària? És a dir, què passa quan el viatge és jurídicament possible, però suposa un risc per a la salut del viatger o de terceres persones? En aquest cas, entra en joc l’aplicació de la clàusula rebus sic stantibus.
Aquesta clàusula s’aplica quan les circumstàncies que imperaven al moment de contractar han canviat de forma sobrevinguda i substancial. Qualsevol de les parts pot sol·licitar la resolució o modificació contractual sempre que demostri que el canvi sobtat i greu de circumstàncies ha provocat una desproporció notable entre les prestacions i, en conseqüència, ha desequilibrat completament la balança contractual.
Així, tot i que la clàusula s’ha aplicat de forma molt restrictiva pels tribunals, una pandèmia global podria justificar la seva aplicació, en tant que és una circumstància totalment extraordinària i imprevisible, que faria acceptable l’anul·lació d’un viatge reservat abans de la declaració de pandèmia global i que s’havia de realitzar durant la vigència d’aquesta declaració, doncs fer el viatge podria restltar especialment onerós per al viatger o podria comportar assumir un risc de contagi que era imprevisible al moment de la reserva. No es tracta de què realitzar el viatge resulti més costós en termes econòmics, sinó de què fent el viatge, el viatger assumeix un risc de contreure la malaltia molt més elevat del que qualsevol persona assumeix en realitzar tal viatge en condicions normals.
Per això, caldrà analitzar els supòsits concrets i, per a aconseguir l’aplicació d’aquesta clàusula, serà útil disposar de documentació que acrediti elements de risc (com ésser una persona especialment vulnerable) o un canvi substancial de circumstàncies (com l’ajornament dels esdeveniments que motivaven el desplaçament), per exemple.
Malgrat la preocupació a la propagació del COVID-19, la limitació del dret a circular, la saturació dels hospitals, la crisi econòmica i laboral, i la por a tot plegat, no hem d’oblidar que tenim drets i que es poder fer valer.
Si s’ha cancel·lat el teu viatge o tens feta una reserva d’un viatge que no pots fer, consulta’ns sense compromís. A Roig & Roig Economistes – Advocats – Auditors seguim atenent-te per telèfon al 973 270 670 o per correu electrònic a juridic@roigiroig.com
Departament jurídic
Roig & Roig Economistes – Advocats – Auditors
Deixeu un comentari